STÁVKA HRÁČŮ LA LIGY SE BLÍŽÍ

18.08.2011 10:57


 

Jestli byla stávka profesionálních hráčů ve Španělsku minulý týden blíž, tak po dnešním jednání mezi zástupci Ligy profesionálního fotbalu (LFP) a Asociací španělských fotbalistů (AFE) je stávka plánovaná na první dvě kola španělské nejvyšší soutěže na spadnutí. Dle zástupce LFP jsou rozdíly obou stran tak velké, že nebylo možné se dohodnout.

Co to konkrétně znamená pro Barcelonu? První kolo la Ligy měla Barcelona odehrát již 21. srpna 2011 proti Málaze, druhé ligové kolo pak o více než týden (29. srpna) doma proti Villarrealu. Tyto dva zápasy by tak v případě stávky hráčů první a druhé ligy musely být přesunuty a vměstnány již do tak nabitého kalendáře, který Barcelonu čeká.

Důvody pro stávku jsou jasné. Profesionální hráči sdružení v asociaci AFE požadují vytvoření záručního fondu, který by pokrýval hráčům platy, které jim jejich klub není momentálně schopen proplatit. Ve Španělsku tento problém nabývá na rozměru, protože minulý rok nebylo téměř 100 hráčům proplaceno kolem 12 milionů EUR a tento rok to je již více než 50 milionů Eur pro 200 poškozených hráčů.

AFE požaduje, aby byl záruční fond vytvořen ve výši celkové dlužné částky, zatímco LFP nabízí pouze postupné doplňování peněz do fondu, konkrétně do roku 2015 by mělo být každý rok vloženo přes 10 milionů Eur. Na vkladech do tohoto fondu by se měli podílet jak hráči, tak především LFP, která těží z prodeje vysílacích práv. V porovnání s dlužnou částkou jen za letošní rok je to však cifra, která nedokáže asociaci AFE přesvědčit o tom, aby stávku odvolala.

Jedno je jisté, zástupci obou stran se zatím dohodli, že se pokusí dohodnout tento čtvrtek. Jenže času je pramálo a nezdá se, že by alespoň jedna ze stran byla nakloněna nějakému kompromisu. Věřme ale, že rozum zvítězí a oba nesmiřitelné tábory se dohodnou. Přesně jak řekl prezident LFP: „Pro dobro fotbalu“.

Zpět