Gratuluji, řekl kouč Barcelony. Vítěz Mourinho létal nad hlavami hráčů

21.04.2011 13:59

 

21. dubna 2011  12:13
Když fotbalový trenér José Mourinho před sedmi lety s Portem vyhrál Ligu mistrů, krátce po slavnostním ceremoniálu sundal z krku medaili a ze scény se stáhl. Po středečním triumfu ve Španělském poháru s Realem se však nechal strhnout radostí svých svěřenců, kteří ho radostí vyhazovali do vzduchu.  

Byl to triumf nad takřka nepřemožitelným soupeřem, proto Real Madrid slavil až bláznivě. Ve finále ve Valencii totiž zdolal Barcelonu (1:0), což je nyní spíš nepřítel než rival. A Španělský pohár získal dokonce po osmnácti letech.

"Ze všeho nejdřív byl chtěl Realu pogratulovat," řekl na tiskové konferenci Josep Guardiola, trenér poražených, jenž vzal nezdar sportovně. "Takový už je život, nemůžete vyhrávat všechno," dodal Guardiola.

Josep Guardiola z Barcelony (vpravo) a José Mourinho z Realu Madrid.

Josep Guardiola z Barcelony (vpravo) a José Mourinho z Realu Madrid.

Barcelona na Real Madrid nestačila poprvé po šesti zápasech a poprvé po třech letech, během nichž slavila pět výher a v sobotu v lize remizovala 1:1.

Právě po tomto utkání, v němž madridský klub s největší pravděpodobností ztratil reálnou naději na ligový titul, protože Barcelona si udržela v čele osmibodový náskok, hru vlastního mužstva kritizoval čestný prezident Realu Alfrédo Di Stéfano. Nelíbila se mu především defenzivní taktika, s jakou Mourinhův tým na soupeře vyrukoval.

"Lidé si mohou říkat, co chtějí, ale trenérem jsem já a jen já rozhodnu, jak se bude hrát," reagoval Mourinho po vítězství v poháru. "Snažím se svou práci dělat co nejlíp. Teď jsem strašně unavený, ale velmi šťastný."

Osmačtyřicetiletý kouč vyhrál národní pohár už ve čtvrté zemi. Nejdřív v Portugalsku s Portem, pak v Anglii s Chelsea, loni v Itálii s Interem Milán a teď ve Španělsku. Pikantní je, že u vítězství ve Španělském, neboli Královském poháru byl už v letech 1997 a 1998 s Barcelonou jako asistent Bobbyho Robsona a pak Louise Van Gaala.

Do Realu přišel loni v létě a jeho úkolem bylo ukončit panování Barcelony. V ligové soutěži se to letos takřka jistě nepodaří, ale v poháru už to dokázal.

"Porazili jsme skvělý tým," vrátil Mourinho poklonu Guardiolovi.

"Je to velmi důležitý triumf, budeme si ho užívat. Náš trenér odvedl skvělou práci, moc nám pomohl. Barcelona hrála velmi dobře, ale ve fotbale platí, že když dáš víc gólů, tak vyhraješ," poznamenal Cristiano Ronaldo, který souboj ve 103. minutě prodloužení rozhodl a poprvé ve vzájemných zápasech zastínil Lionela Messiho.

Malý Argentinec, který byl za loňský rok zvolen nejlepším fotbalistou světa, má brzy možnost odvety. Už ve středu 27. dubna se v Madridu hraje úvodní semifinále Ligy mistrů, odveta v Barceloně je na programu 3. května.


Zpět