Nezasloužili jsme si prohrát, řekl reprezentační trenér Bílek

26.03.2011 10:31

 

26. března 2011  7:30
Granada (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Vlastně ho ten zápas ani nepřekvapil. Vypadal přesně tak, jak předpokládal. "Soupeř držel balon a my zůstali v hlubokém bloku," říkal reprezentační trenér Michal Bílek v útrobách stadionu v Granadě.  
 
 

Zápas se Španělskem bohužel i výsledkově dopadl přesně tak, jak se předpokládalo. Čeští fotbalisté padli po statečném boji 1:2. "Ale musím říct, že jsme si nezasloužili prohrát," prohlásil Bílek.

I když jste zklamaný, těžko budete hráčům něco vytýkat, že?
Kluci to odpracovali přesně tak, jak jsem si představoval. Vydali se ze všech sil, bohužel nemáme nic.

Proč?
Vezmu to od začátku. V úvodu jsme sice měli problémy se španělským tlakem, ale když jsme ho ustáli, tak jsme se dostali ke hře, která je proti Španělům nutná. V hlubokém obranném bloku jsme je dlouho drželi, nepouštěli je do vážnějších šancí a těch pár, co si vypracovali, skvěle chytil Petr Čech. Bohužel pak nás přetlačil David Villa a vyrovnal. A ještě hůř bylo, když dal po našem zbytečném faulu druhý gól z penalty.

Z čeho myslíte, že Rezkův penaltový faul vyplynul? Z nesoustředění?
To ne. Byl to prostě zbytečný zákrok, protože Iniesta už šel s míčem ven ze hřiště. Ale nechci nikomu nic vytýkat. Hráči jsou zklamaní stejně jako já. Všichni víme, že tenhle zápas jsme klidně mohli minimálně zremizovat.

Věřil jste tomu reálně i před zápasem? Kdekdo bral Česko za jasného outsidera.
Já věřil tomu, že pokud budeme poctivě bránit a nepustíme do hry záložníky Iniestu s Xavim, tak je šance uhrát slušný výsledek. Ale přiznávám: když jsme o přestávce vedli jedna nula, bylo to pro mě příjemné překvapení.

Na brejky ve druhém poločase už nebyly síly?
Je to tak. Vzhledem k tomu, že kluci většinu času běhali bez balonu, tak síly rychle ubývaly. Už jsme se nedostávali k tomu, abychom míč po zisku vyvezli nebo šli do kolmé přihrávky a zahrozili z brejku. Soupeř byl příliš silný. Přitom hrál svou klasiku: trpělivě čekal na naši chybu a dočkal se.

Aspoň jste Španěly potrápili.
Souhlasím. Oni sami byli rozhození z toho, že poměrně dlouho prohrávají. S tím se jen tak nesetkávají. O to víc nás mrzí, že nemáme nic.

Takže teď už hrajete jen o druhé místo ve skupině, čili o baráž. Souhlasíte?
Ale to jsem říkal hned po losu, že Španělsko je jasný favorit skupiny. Po tomhle vítězství je prakticky na mistrovství Evropy.

Zpět