REVIEW FINÁLE LM: FC BARCELONA x MANCHESTER UNITED

28.05.2011 10:03

 P

Asi každému culé se dnes nejprve vybaví dva roky starý souboj v Římě, následně londýnský stadion Wembley, no a potom si myšlenky najdou různé cesty. Některé se vracejí zpět, některé si vyberou širší záběr, avšak vždy se točí okolo jediného bodu. Tím je dnešní utkání, po kterém bude korunován nový král Evropy. Utkání, které znovu napíše ojedinělý příběh do fotbalových dějin. 

Řím, 27. květen 2009. Sluce sice již zapadlo, ale pro více jak 100 milionů lidí po celém světě teprve teď začínalo to hlavní. Do finále Ligy mistrů se probojovala Barcelona s Manchesterem United a tento den měl rozhodnout, kdo po vítězství v domácí soutěži i poháru získá i třetí a mnohými nejvíce ceněnou trofej roku. Zápas to byl opravdu povedený.

V úvodu měli jasnou převahu United. Svých šancí však nevyužili a často ani nedokázali ohrozit bránu - přestože Barcu v konečném zúčtování přestříleli, jen dvakrát rána mířila mezi tři tyče. Naprosto klíčovou se ukázala být 10. minuta, kdy Iniesta vybídl Eto´a a ten zakončil fantasticky. Mužstvo v bílém se snažilo nadále vytvářet tlak, ovšem iniciativu čím dál více přebírali Blaugranas. To vyústilo v několik dobrých příležitostí a hlavně v Messiho gól po perfektním centru Xaviho. Treble slavili v Barceloně.

 


Radost Barcelony, zklamání United. Tak to vypadalo v Římě.

"Road to Wembley"... a souboj o čtvrtý triumf

Fotbalový svatostánek Wembley je osudovým pro oba kluby. I když ten původní byl po osmdesáti letech v roce 2003 zbourán a nahrazen výstředním dílem za 800 milionů liber, pouhé pomyšlení na něj vyvolává mnoho pocitů. Pro Barcu a United znamenal historický první vítězství v Evropském poháru.

V roce 1968 tu trenér Sir Matt Busby sledoval, jak hvězdy jeho týmu Bobby Charlton a George Best vedou Rudé ďábly za vítězstvím nad Eusébiovou Benfikou 4:1. Triumf v EC byl pro United úžasnou událostí, paradoxně ale také počátek mnohaletého čekání na trofej... Barcelona se do společnosti držitelů osmikilového poháru dostala až v roce 1992 po vítězství nad Sampdorií Janov.

"Wembley vyvolává mnoho krásných vzpomínek. Je to kouzelné místo, ze kterého září fotbalová atmosféra," říká Ronald Koeman, autor jediné branky z tolikráte zmiňovaného finále 1992. "Měl jsem štěstí, že mi bylo dopřáno dát tak důležitý gól. Vím, že si mě lidé budou dlouho pamatovat jako muže, který v roce 1992 zařídil vítěznou trefu."

Finále Ligy mistrů 1999 hostil Nou Camp. Katalánci prahli po vítězství na vlastní půdě. Už v prosinci 1998 se však tento sen rozplynul. Ve skupině D se totiž potkali s Bayernem Mnichov, dánským Brøndby a Ďábly s Manchesteru - Brøndby sice dvakrát porazili, s United dvakrát remizovali 3:3, avšak s Bayernem neuhráli ani bod a i to rozhodlo. Dále postupovali Němci a Angličané.

Týmy United a Bayernu na sebe nakonec narazily ve finále. Bavoři ještě v 89. minutě vedli 1:0, ale po strhujícím závěru dokázali Sheringham se Solskjaerem otočit a Manchester se tak radoval z vítězství v Evropském poháru, respektive Ligy mistrů podruhé. Barcelona se úspěchu dočkala o sedm let později v Paříži. Znovu se jednalo o velký obrat - ve druhém poločase skórovali Eto’o s Bellettim. ManUtd se oproti tomu v sezoně 2005/06 nedostali ani ze skupiny.

Nejúspěšnější klub Premier League vyhrál Champions League potřetí v sezoně 2007/08. Opět po významné konfrontaci s Barcelonou, kterou dokázal po výsledcích 0:0 a 1:0 vyřadit v semifinále. V Moskvě se tak jednalo ryze o anglický souboj, neboť postoupila i Chelsea, která však podlehla po penaltovém rozstřelu 2:1... O rok později se Barca Manchesteru pomstila se vším všudy a v již vzpomínaném zápase zvítězila 2:0.

 


Nový stadion Wembley. Barca i Manchester tu už jednou slavili, kdo si však připíše druhé vítězství?

Abychom se ale vrátili k podstatě nadpisu, je třeba zmínit minulost nedávnou, tedy jak obě mužstva základními skupinami a nemilosrdnými vyřazovacími boji postupovala v tomto ročníku.

Začněme u "domácích". Barcelona proti sobě ve skupině D měla papírově slabé soupeře Kodaň, Kazaň a Panathinaikos. Postoupila bez jakýchkoliv komplikací se čtyřmi výhrami a dvěma remízami. Problémy měly přijít v osmifinále, kdy se na odplatu chystal Arsenal. Na Emirates Stadium znovu Katalánce zaskočil v závěru a zvítězil 2:1. Barca však doma dala čtyři góly (jeden do vlastní) a ve čtvrtfinále smetla po mnohem efektivnějším výkonu Šachtar Doněck 5:1 a 1:0. Poradila si i s Realem Madrid, který doteď spílá za vyloučení Pepeho z prvního duelu. "Poté co prohráli v Copa del Rey, napsal jsem, že nyní začíná bitva, která ukáže, kdo je lepší. A tím lepším v Lize mistrů byla zcela jednoznačně Barca," namítl Johan Cruyff, když se snažil odpovědět na všechna "proč" Josého Mourinha.

Cesta Manchesteru United byla podobná. Ze zápasů s Valencií, Glasgow Rangers a Bursasporem měli stejnou bilanci jako Barcelona; v útoku se sice nepředřeli, ale ze šesti zápasů inkasoval jedinkrát. V prvním kole vyřazovacích bojů narazili na Marseille a nedá se říci, že ji přešli bez problémů, neboť zápas na Stade Vélodrome skončil 0:0. Doma ovšem úřadoval Javier Hernández, který zařídil výhru 2:1. Čtvrtfinále nabídlo další ostrý test: s úřadujícím mistrem anglické ligy, Chelsea. Ta se také dovolávala spravedlnosti po "zásahu rozhodčích", kteří na Stamford Bridge neodpískali penaltu po faulu Evry na Ramirese. Zápas vyhráli United 1:0 a i v odvetě Blues uhlídali, 2:1. Se Schalke v semifinále to byla pohodová jízda 2:0 a 4:1.

 

Statistika LM 2010/11

 

Barca X ManUtd
4-2-0 Bilance zákl. č.
výhry-remízy-prohry
4-2-0
14:3 Skóre zákl. č. 7:1
4-1-1 Bilance vyřaz. č. 5-1-0
13:5 Skóre vyřaz. č. 11:3
2,3:0,7 Skóre celkově
průměr na zápas
1,5:0,3

Nejlepší střelci

 

Barca X ManUtd
Messi 11 x 4 Chicharito
Pedro 4 x 3 Anderson
Villa 3 x 3 Rooney
Dani Alvés 2 x 1 J. S. Park
Xavi 2 x 1 Giggs

 

Další statistiky

 

Barca X ManUtd
  Individuální  
Valdés - 10/8/16 Brankáři
záp./obd. góly/zákroky
Van der Sar - 9/3/34
Iniesta - 4 Asistence Giggs - 4
Messi - 31 Střely na bránu Rooney - 15
Messi - 16 Střely mimo bránu Rooney - 10
Messi - 30 Nejfaulovanější Nani - 21
Alvés - 25 Nejvíce faulující Nani - 23
Villa - 14 Ofsajdy Chicharito - 12
Alvés/Sergio - 1036 Nejvíce odehr. minut Carrick - 940
Messi - 12 Nejvíce odehr. záp. Nani - 11
  Týmové  
86/76 Střely na/mimo bránu 68/53
13 Žluté karty 12
1 Červené karty 0

Úspěšná sezona

Oba dva evropští giganti mohou už teď hodnotit sezonu jako úspěšnou. Titul z domácí ligy mívá v posuzování celkového ročníku klíčovou roli a jak Barca, tak Manachester tohoto cíle dosáhli. Jak to ale bývá, čím větší klub, tím je větší i pozornost veřejnosti.

Znovu si můžeme všímat mnoha podobností. Blaugranas v srpnu vyhráli Superpohár nad Sevillou, v prvním ligovém zápase zvítězili 3:0 na hřišti Racingu Santander a pak nečekaně ztratili body s Herculesem po prohře 0:2. Red devils získali Community Shield po výhře 3:1 nad Chelsea, zahajovací zápas ligové sezony zvládli rovněž 3:0 (porazili Newcastle) a ve druhém kole remizovali s Fulhamem 2:2...

Úvod to nebyl úplně nejpovedenější, o to výraznější však byly výkony, když se oba kolosy rozjely. Jistě, United ztráceli body častěji než Barcelona a na venkovních hřištích mnohokrát hráli mizerně (bilance 5-10-4). Z ligového poháru se museli odporoučet už ve čtvrtfinále 30. listopadu, kdy je West Ham doma v Upton Parku vypráskal 4:0. Na Old Trafford však byli suverénní - v zápasech Premier League 18krát vyhráli a jedinkrát remizovali! Především díky tomu se drželi na čele tabulky.

Barcelona po remíze s Mallorkou nasadila neuvěřitelné tempo, které si udržela v listopadu, prosinci i lednu. Smetla Almeríu 8:0, Real Madrid 5:0 a suverénně si klestila cestu pohárem, ve kterém na začátku února postoupila do finále. Na Katalánce pak přišel herní útlum, úbytek branek a celkové zhoršení herního projevu. Dokázali však nadále vyhrávat a náskok nad sokem z Madridu tak ještě navyšovali. Jediné výrazné klopýtnutí přišlo ve finále Copa del Rey, kde padli v prodloužení po gólu Cristiana Ronalda. Ligový titul si ale v pohodě zajistili ve 36. kole v Levante.

 


Rooney a Chicharito po vstřeleném gólu ve 36. kole ligy proti Chelsea.

To o tisíc kilometrů na sever v Manchesteru v jarní části zažívali krušné chvilky. V březnu prohráli na Stamford Bridge 2:1 a na Anfield Road 3:1. Přestože se rychle otřepali a vyřadili Chelsea z Ligy mistrů, v semifinále FA Cupu 16. dubna prohráli městským rivalem City a poté přišly další nepříjemné komplikace: remíza s Newcastlem a prohra s Arsenalem. Už to nebyl Arsenal, kdo si dělal ambice na titul, ale z mrtvých vstala Chelsea. Ta se v 36. kole dostala Manchesteru na dostřel tří bodů a mohla je umazat v přímém souboji. Na Old Trafford nicméně slavili vítězství 2:1 domácí příznivci a proti Blackburnu (1:1) i ligový titul.

Manchester měl přes sezonu značné problémy s marodkou, na které se s mrazivou pravidelností střídala většina hráčů. V půlce března "injury list" čítal 11 jmen včetně stoperů Vidiče a Ferdinanda. Do teď je zraněn Hargreaves. I Barcelonu decimoval závěr sezony, kdy se nedařilo vyléčit Puyola, Abidalovi našli rakovinu jater a otazník visel nad Bojanem a Adrianem, celý kádr je však před finále fit.

Pořádný poprask v průběhu sezony způsobil Wayne Rooney. "Velmi dobře" zmapovaná aféra s prostitutkou, zranění, pokles formy a nedůvěra se na anglickém kanonýrovi hodně podepsaly. Mluvilo se, že Manchester možná opustí. Nakonec ale podepsal novou smlouvu a začalo se mu více dařit. I když pár chyb opět natropil: nedávno na sociální sítí Twitter chtěl uzemnit jednoho z přispěvatelů, což se moc nelíbilo Alexu Fergusonovi... Barcelona podobné věci řešit nemusela, avšak mediální souboj s Realem Madrid nebyl zrovna ozdobou jinak úspěšného ročníku.

 

Statistika domácích soutěží

 

Barca X ManUtd
30-6-2 Bilance
výhry-remízy-prohry
23-11-4
16-2-1 Bilance doma 18-1-0
14-4-1 Bilance venku 5-10-4
96 Body 80
95:21 Skóre 78:37
2,5:0,6 Skóre
průměrně na zápas
2:1

Nejlepší střelci

 

Barca X ManUtd
Messi 31 x 21 Berbatov
Villa 18 x 13 Chicharito
Pedro 13 x 11 Rooney
Iniesta 8 x 9 Nani
Krkič 6 x 5 J. S. Park

Nejvytěžovanější hráči

 

Barca X ManUtd
  Zápasy  
Dani Alvés 35 x 35 Evra
Keita 35 x 35 Vidić
Iniesta 34 x 33 Nani
Villa 34x 33 Van der Sar
Messi 33 x 32 Berbatov
  Minuty  
Dani Alvés 3033 x 3215 Vidić
Valdés 3006 x 3060 Van der Sar
Messi 2984 x 3148 Evra
Iniesta 2893 x 2748 Nani
Villa 2840 x 2320 Rooney

Brankáři

 

Barca X ManUtd
Valdés 32/16 Zápasy/obd. branky Van der Sar 33/32
Pinto 6/5 Kuszczak 5/5

Týmy

Základem úspěchu je týmová spolupráce. Všichni musejí táhnout za jeden provaz, podřídit se. Možnost zahrát si finále Ligy mistrů však dostane maximálně 28 šťastlivců. "Pro člověka není jednoduché, když má rozhodovat, kdo nastoupí. Celý kádr tvrdě makal celou sezonu, ale musíme zápas vyhrát, všichni tomu rozumějí," uvedla mnohaletá ikona United Sir Alex Ferguson.

Barcelonští trenéři budou mít o složení sestavy zřejmě jasno. V bráně nastoupí Víctor Valdés, který má za sebou úžasnou sezonu, během níž všem dokázal, že nízký počet inkasovaných branek není jen zásluhou defenzivy předním. U pravé lajny bude operovat Dani Alvés, jenž má pro obranu soupeře destruktivní účinky, avšak umí se rovněž velmi spolehlivě vracet (defenzivní úkoly plnil hlavně v zápasech s Realem Madrid). Letos dal po dvou gólech v La Lize i Lize mistrů, navíc přidal 17 asistencí.

Jedním ze stoperů určitě bude Gerard Piqué. V průběhu sezony na něm ležela velká zodpovědnost, a přestože i on měl několikrát "svůj den", poslední dva měsíce býval jistotou. Na zbylých dvou postech jsou otazníky. Nabízí se nejsilnější složení Alvés-Piqué-Puyol-Abidal, ačkoliv kapitán Puyol měl problémy s kolenem a ihned po finále podstoupí artroskopii a Éric Abidal, v této sezoně možná nejlepší z obránců, musel na operaci rakoviny. Oba toho v posledních týdnech mnoho nenahráli; Puyol nastoupil do obou semifinále a pak musel pokračovat s rehabilitací, Abidal se objevil v posledních pěti zápasech a proti Málaze odehrál 70 minut, takže bude záležet hlavně na tom, do jaké kondice se stihl dostat.

Výtečně se do týmu zapracoval Javier Mascherano. Zahrál si i přes konkurenci Busquetse (ve třech hlavních soutěžích asi 3100 minut) a předvedl, že na postu stopera umí zahrát fantasticky. Proto se do obrany nabízí jako vhodná alternativa. Jeho tvrdost by na ofenzivní hvězdy soupeře mohla platit, limitovat ho však může výška. Zřejmě poslední a málo pravděpodobnou možností je nasazení rychlého Adriana.

Záloha a útok se jeví jasně: Busquets, Xavi, Iniesta, Messi, Pedro a Villa. Poslední dva jmenovaní si na jaře nevedli nejlépe, v útoku nebyli moc vidět a dávali málo branek, Guardiola jim ale nadále věří. Z toho důvodu dvacetiletého Bojana Krkiče - přestože si v posledním zápase vedl velmi dobře - uvidíme na lavičce.

 


Pohár používaný do roku 1966 Blaugranas ani Red Devils nezískali, na ten nový si ale obě mužstva sáhla třikrát.

Do svatyně Manchasteru United se v posledním zápase kariéry postaví Edwin van der Sar. Čtyřicetiletého Nizozemce během šesti let na Old Trafford IFFHS třikrát po sobě zvolilo nejlepším evropským gólmanem. Své místo by měl brzy přepustit Davidu de Geovi z Atlétika Madrid. Před jeho příchodem by se však rád se vší důstojností rozloučil...

V srdci obrany nebudou chybět kapitán Nemanja Vidič s Rio Ferdinandem, podle mnohých nejlepší stoperská dvojice světa. Jsou nekompromisní, tvrdí, výborní ve vzduchu a Vidič se tak uplatňuje i před bránou soupeře (v lize dal pět branek). Po své levici budou mít Patrice Evru. Obsazení pravého beka naopak není zcela jasné. O´Shea, Rafael, nebo Fábio? Da Silvové jsou si podobní jako vejce vejci, přesto je za talentovanějšího považován Rafael, který ostatně odehrál o mnoho více. Ir John O´Shea má na svém kontě podobnou porci minut jako Rafael, avšak ve třiceti letech pro něj jednoznačně mluví zkušenosti.

Také co se středu pole, (pravých) křídel a klasických útočníků týče, má Ferguson kam sáhnout. Nanimu na pravé straně velmi zdatně sekundoval Luis Valencia, který sice nastupoval méně, zato několikrát přinejmenším ohrozil pozici svého portugalského kolegy. Účast běhavého Ji-Sung Parka u levé postranní čáry se oproti tomu jeví jako jasná volba, neboť Manchester si nemůže dovolit nechávat prostor Danimu Alvésovi.

V závěru sezony se dobře vedlo veteránu Giggsovi. Také pracant a mozek týmu Michael Carrick se opět ukázal být klíčovým hráčem, složením záložní dvojice ve středu hřiště by ale mohl zamíchat další z vysloužilců, tvrďák Paul Scholes a hlavně Skot Darren Fletcher. "Když hrají na 3 záložníky, vždy hraje Fletcher. Je jediný, kdo může konkurovat Xavimu a Iniestovi," vysvětloval Cesc Fabregas, když vybíral možnou sestavu United pro finále.

Rooney, Chicharito, Berbatov. Co jméno, to hrozba. Jak bylo nastíněno, Rooney se musel vypořádat s herní krizí, a proto má z této trojice na svém kontě nejméně branek, ale vražedný instinkt se v něm opět probudil. To dvaadvacetiletý Javier Hernández do anglického fotbalu vtrhl jako uragán a ve své premiérové sezoně Premier League dal 13 branek, navíc další čtyři přidal v Lize mistrů, což jsou úctyhodná čísla. Nejproduktivnější však byl Bulhar Dimitar Berbatov. Na jeho one-man show z listopadu minulého roku, kdy dal při výhře nad Blackburnem 7:1 pět branek, se bude asi ještě dlouho vzpomínat. V mnoha klíčových zápasech si ale nezahrál právě na úkor Rooneyho a Chicharita. Ve vyřazovací fázi Ligy mistrů naskočil v základu jen v Marseille a v odvetě semifinále se Schalke, od března byl "tím třetím" v obou duelech s Chelsea, proti Arsenalu a v Blackburnu odehrál jen posledních deset minut. A přitom to byl on, kdo předtím Rovers zcela znemožnil...

Mládí vs. letitá zkušenost

36 trofejí za 26 let. To je vizitka Sira Alexandera Chapmana Fergusona jako manažera Rudých ďáblů. Jen z titulu nejvyšší anglické ligy se radoval 12krát, k tomu přidal pětkrát FA Cup, dvakrát Ligu mistrů, devět Community Shieldů, čtyři Carlig Cupy, dvě Mistrovství světa klubů a po jednom Poháru vítězů pohárů a Evropském Superpoháru. Jako trenér dělal první kroky v rodném Skotsku už v roce 1974. To byly jeho dnešnímu protějšku tři.

Pepu Guardiolovi je nyní čtyřicet a už teď patří ke koučům, na které historie nezapomene. Po povýšení k barcelonskému áčku vyhrál třikrát po sobě La Ligu, dvakrát Supercopu, po jednom triumfu má v Evropském Superpoháru, na MS klubů a Lize mistrů. On i jeho mužstvo mají ambice nato pokračovat v získávání titulů, dnes však budou stát proti ohromně silnému soupeři.

"Máme štěstí, že můžeme být ve finále. I když jsme se za poslední tři roky dostali do finále dvakrát, je třeba pamatovat, že se nám to dalších dvacet let nemusí povést. Starší hráči vědí, co to je být čtyři nebo pět let bez trofeje. Pokud si neuvědomíme, jak důležitý je to zápas, United nám po dvou letech porážku vrátí," říkal Josep Guardiola už na tiskové konferenci před zápasem s Málagou.

Před odletem do Londýna pak své hráče varoval: "Byla by troufalost myslet si, že jsme favorité. Pokud se tak hráči budou cítit, hodně se zmýlí. Manchester dokáže postavit čtyři nebo pět odlišných sestav, mají jeden z nejlepších týmů světa. Musíme odhadnout, s čím v zápase přijdou."

Pro United bude prioritou nepustit Barcelonu do souvislého tlaku, tedy musejí ubránit hvězdné trio Messi-Xavi-Iniesta. "Hrají ve velkém pohybu a snaží se využít sebemenší mezery v defenzívě soupeře," vyprávěl Nemanja Vidič. "Na druhou stranu my máme tým, který je letos velmi kompaktní a můžeme je zastavit. Je třeba být stoprocentně soustředěný a připravený."

Před érou Pepa Guardioly byl u kormidla Barcy Frank Rijkaard. I on poznal, co znamená dobýt Evropu. Velkou zásluhu si za vítězství z Paříže 2006 připsal Juliano Belleti, který otáčel stav utkání na 2:1. Kdo se stane"Bellettim" ve Wembley? "Řekl bych, že Iniesta, který se umí na velké zápasy skvěle připravit a již rozhodl gólem Mistrovství světa, čímž se zapsal do dějin," odpovídal Belletti. "Ale přál bych si, aby za stavu 1:0 Victor Valdés lapil penaltu a stal se hrdinou. Zaslouží si to. Prošel těžkým obdobím, ale teď patří k nejlepším na světě."

 


V takto upravených dresech Barca v sobotu nastoupí.

Alea iacta est - Kostky jsou vrženy. Tuto slavnou větu použil Julius Caesar, když se se svými legiemi vydal zmocnit Říma. Tam Barcelona vyválčila velké vítězství před dvěma roky. Nyní ji čeká nová a ještě větší výzva.

Visca el Barça, visca Catalunya!

Promo 1
Promo 2
Promo 3
Promo 4
Promo 5


POSLEDNÍ ZÁPASY:

FC Barcelona:

21.05.2011 Málaga CF 1:3 FC Barcelona
15.05.2011 FC Barcelona 0:0 Deportivo
11.05.2011 Levante UD 1:1 FC Barcelona
08.05.2011 FC Barcelona 2:0 RCD Espanyol
03.05.2011 FC Barcelona 1:1 Real Madrid

Manchester United:

22.05.2011 Manchester United 4:1 Blackpool
14.05.2011 Blackburn 1:1 Manchester United
18.05.2011 Manchester United 2:1 Chelsea FC
04.05.2011 Manchester United 4:1 Schalke 04
01.05.2011 FC Arsenal 1:0 Manchester United

POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ ZÁPASY:

27.05.2009 FC Barcelona 2:0 Manchester United
29.04.2008 Manchester United 1:0 FC Barcelona
23.04.2008 FC Barcelona 0:0 Manchester United
25.11.1998 FC Barcelona 3:3 Manchester United
16.09.1998 Manchester United 3:3 FC Barcelona

PŘEDPOKLÁDANÉ SESTAVY:

 

FC Barcelona: Valdés - Alvés, Piqué, Mascherano, Puyol - Xavi, Busquets, Iniesta - Pedro, Messi, Villa

Manchester United: Van der Sar - O´Shea, Vidić, Ferdinand, Evra - Nani, Carrick, Giggs, J. S. Park - Rooney, Chicharito

PŘEDPOKLÁDANÝ VÝSLEDEK:

Jakub19: 2:0.

Qapča: 3:1. "Absolutně nevím, co od zápasu očekávat. Podle mě se bude vše odvíjet od hry Manchesteru. Buď na nás překvapí jako při minulém finále anebo budou hrát spíše defenzivněji. Každopádně doufám, že celý zápas bude v naší režii a soupeře pustíme jen k minimu šancí. Poločas by mohl být i za nerozhodného stavu, ale v druhém rozhodneme."

Tominko12: 4:2. "Neviem presne, čo mám od tohto zápasu očakávať. Stretnú sa asi dva najlepšie tímy na svete v najprestížnejšom zápase sezóny. Nemyslím si, že Barca je favoritom, podľa mňa je to 50-50, no keď naši hráči budú hrať svoju hru v najsilnejšej zostave, tak verím, že sa FC Barcelona stane po 4. krát šampiónom v Lige Majtrov a víťazne zakončí už aj tak úspešnú sezónu."

Pajinos: 1:0. "Máme tady vrchol sezony a ten nejlepší zápas, který nám může nabídnout. Bude to fantastický duel, jak již napovídají statistiky a máme se na co těšit. Osobně si myslím, že to bude nervydrásající souboj s šancemi na obou stranách, neboť i Manchester je skvělý tým s hned několika útočně laděnými hvězdami. Jako správný fanoušek si však myslím, že nakonec těsně zvítězí Barca a pokud bych si měl tipnout i střelce branky, tak mě napadají Lionel Messi, Pedro Rodríguez nebo David Villa. Na tom ale nesejde, hlavní je veškeré zbylé síly vložit do tohoto zápasu a nepodcenit soupeře, abychom se my, fanoušci, dočkali kýžené čtvrté trofeje do klubové vitríny. Po něm už totiž čeká všechny zasloužená dovolená po skvěle odehrané sezoně 2010/2011, leč ten španělský pohár těsně utekl. Dnes tedy všichni povinně fandit a sledovat, ať už doma, či někde jinde. Užijme si to a doufejme v ten nejlepší možný scénář."

Goal.com: 2:1. "Pro Red Devils, zdá se, přišel vrchol formy v tom nejlepším okamžiku, naopak Barca si nevedla tak impozantně, jako dříve v této sezoně. Přesto jsou favoritem právě Katalánci, kteří mají ve svých záložních řadách umělce Xaviho s Iniestou, proto bude těžké jim konkurovat."


Zápas mezi FC Barcelona a Manchesterem United začíná v sobotu 28. 5. ve 20:45 na Novém stadionu Wembley. Utkání můžete sledovat živě na stanici ČT4 či on-line na internetu (viz sekce Matchbox). Na výsledek si můžete tipovat v naší tipovací soutěži a bojovat tak o exkluzivní ceny!

 


Na viděnou v Londýně!

 

 

Zpět