FC BARCELONA VS. MANCHESTER UNITED - VĚDĚLI JSTE, ŽE ...

28.05.2011 10:00

 

Do samotného výkopu nám zbývá už jen několik hodin a tak je pravý čas podívat se na pár statistik, čísel a faktů, které se k tomuto utkání vážou. Už zítra budeme vědět jméno nejlepšího evropského klubu sezony 2010/2011 a zároveň tedy účastníka zimního Mistrovství světa klubů, kde bude tento tým reprezentovat právě starý kontinent. Ovšem to předbíháme, první jsou na řadě výše zmíněné zajímavosti.

► Zítra se tyto dva velkokluby utkají v rámci nejprestižnější klubové soutěže již poosmé. Poprvé se Barca s Manchesterem potkali ve skupinové fázi v sezoně 1994/95. To se opakovalo v ročníku 1998/99 a pak už se asi všem vybaví zbývající tři duely. Tím v pořadí pátým a šestým bylo semifinále v sezoně 2007/08, kdy rudí ďáblové po výsledcích 0:0 a 1:0 postoupili do finále, které následně po penaltách také vyhráli. A když je řeč o finále, páté vzájemné měření sil se uskutečnilo v posledním zápase ročníku 2008/09. Na Olympijském stadionu v Římě tenkrát Katalánci díky brankám Samuela Eto'oa a Lionela Messiho vyhráli 2:0 a radovali se ze zisku třetí trofeje v klubové historii. Přidají zítra čtvrtou? 

► Zní to až neuvěřitelně, ale od sezony 1992/93, kdy se soutěž začala jmenovat Liga mistrů, se oběma finalistům povedlo vstřelit a obdržet naprosto stejný počet branek a to 303 vstřelených a 158 obdržených. 

► United sehrál na novém stánku ve Wembley celkem devět soutěžních zápasů a z nich se celkem pět rozhodovalo až v penaltovém rozstřelu. 

► FC Barcelona naposledy zavítala do parku ve Wembley ještě na starý stadion a to v sezoně 1999/00, kdy zde hrála utkání proti Arsenalu. To v místě, kde o pár let dříve získala svůj historicky první triumf v milionářské soutěži, vyhrála 4:2. 

► V nově vybudovaném svatostánku už však také hrála, nicméně nebyl to soutěžní zápas. V rámci Wembley Cupu si v přípravě na sezonu 2009/10 zahrála proti anglickému Tottenhamu Hotspurs a egyptskému Al-Ahlí. 

► V právě finišujícím ročníku si svěřenci Josepa Guardioly připsali nejvíce branek ze všech týmů a to 27. Jak jistě dobře víte, tabulku nejlepších střelců vede Argentinec Messi, který z těchto sedmadvaceti gólů dal rovných 11. Manchester ale na druhé straně inkasoval nejméně branek a to pouhé 4 branky ve všech zápasech, které v letošní soutěži odehráli. Bude to tedy mimo jiné souboj nejlepšího útoku a nejlepší obrany. 

► Když jsme u těchto statistik, tým sira Alexe Fergusona kopal letos nejvíce rohových kopů a to 76. Oba celky navíc patří k týmům s průměrně nejvyšším držením míče - u Barcelony to dělá 62% veškerého herního času (což je mimochodem o pouhé jedno procento méně než u vedoucím Interem Milán a Spartakem Moskva), u Manchesteru o pouhé čtyři procenta méně. V tabulce zaujímají třetí, resp. pátou příčku. 

► Po zítřejším zápase pověsí své kopačky, nebo v tomto případě spíše rukavice, na hřebík veterán mezi třemi tyčemi anglického celku, Nizozemec Edwin van der Sar. Ve 40 letech má na svém kontě dvě celková vítězství v Lize mistrů - v sezoně 1994/95 s Ajaxem Amsterdam a v ročníku 2007/08 po již zmíněném finále na stadionu Lužniki proti Chelsea s Manchesterem. 

► Díky svým jedenácti brankám se s největší pravděpodobností stane Leo Messi již potřetí za sebou nejlepším střelcem v této soutěži, neboť souboj v tabulce střelců vyhrál i loni, resp. předloni. Stejný kousek se před ním povedl pouze Gerdu Müllerovi nebo Jean-Pierrovi Papinovi. Pokud dá ještě jednu branku, vyrovná tím rekordní počet gólů v současném formátu Ligy mistrů. V sezoně 2002/03 totiž tabulku střelců ovládl Ruud van Nistelrooy, který mimochodem tenkrát hrál právě za Manchester, se 12 zásahy, čímž se zapsal do rekordů novodobého Poháru mistrů evropských zemí. 

► Co se týče týmových čísel, oba týmy se často buď střídají v postu nejlepšího, či jsou blízko sebe. Manchester třeba pokulhává v počtu vstřelených branek - 8. místo s 18 brankami, průměr 1,50 gólu na zápas, zatímco Barca zase v počtu branek inkasovaných - také 8. místo s 8 brankami, průměrně 0,67 gólu na zápas. O rozích již byla řeč, Barca však takto vládne, společně s Realem Madrid, v počtu střel na branku (86, třetí Manchester jich má 68) nebo i mimo branku (třetí Barca má 76, zatímco United se krčí na devítce s 53 střelami). Oba však shodně nedostávají moc žlutých karet, na 13. místě je katalánský velkoklub s 13 žlutými kartami a hned 16. je celek z Anglie. Ten dostal dokonce o jednu méně. 

► Podobně jsou na tom týmy i právě ve statistikách jednotlivců. Například v ofsajdech je na druhém místě David Villa (14) a na 7. Javier Hernandéz (12). Nebo v mezi hlavními hříšníky co se týče faulů jsou na 5. místě Daniel Alves (25) a hned za ním Nani (23). Letos Messi vládne vedle počtu branek i dalším individuálním statistikám, nebo se aspoň umisťuje na medailových příčkách. Vystřelil nejvíce střel na bránu (31) a je nejčastěji faulovaným hráčem (30). Mimochodem čtvrté místo v této tabulce zaujímá Sergio Busquets (24) a dělené jedenácté patří Portugalci Nanimu (21). To by byly první místa, dále pak například je na třetím místě v počtu střel mimo bránu (16) a na děleném osmém v počtu gólových asistencí (3). 

Zpět