FC BARCELONA SUPERCAMPEÓN DE ESPAŇA

18.08.2011 11:01
 

 

Vyhrál fotbal. Opět a znova se tak potvrdila stará pravda, že poctivost a morálka spolu s etickými zásadami a jasnou vizí hry dokáže zvítězit. A to i přesto, že Madrid v mnoha ohledech i v tomto zápase Barcelonu předčil. Střely na bránu, napadání to vše Mourinho dokázal do svého týmu vštípit. Bohužel ale zakořenil neuvěřitelnou agresivitu, která se projevila hlavně v druhém poločase.

Zápasy v této počáteční fázi sezóny přicházejí jeden za druhým a odveta Superpoháru na sebe nenechala dlouho čekat. Po remízovém souboji na Bernabeu Barcelona tušila, co může od svého fyzicky lépe vybaveného soupeře čekat, ale i přesto začátek zápasu opět zaspala a se štěstím úvodní nátlak hostí přečkala. Velké šance, která by však ohrozila Valdése se madridští nedočkali. Rozehrávce Blaugranas však rychlé napadání dělalo velké problémy.

Benzema ani Ronaldo však při náporu neuspěli, stejně jako Messi na druhé straně ve své první individuální šanci. Vše ale změnila patnáctá minuta, když Messi přešel přes Khediru a naservíroval fantastickou ulici pro Iniestu, který s přehledem a stoickým klidem přehodil Casillase. Messi připravil další podobnou lahůdku o několik minut později i pro Xaviho, kterému ale byl odpískán ofsajd, který nebyl.

Bohužel to samé se nedalo říct o gólu Ronalda z 19. minuty, když Benzema možná nechtěně, ale přeci jen tečoval míč do ofsajdového postavení. Rozhodčí ale ukázal, že gól platí. Rychlou odpověď mohl přichystat Pedro, který si skvěle poradil s Contreauem a Casillas musel vytáhnout krásnou robinzonádu. Následující minuty přeci jen přinesly trochu uklidnění co se týče šancí a nádherné obranné detaily Abidala a Alvése. Ozilově střele však zabránit nedokázali a tak se ve 28. minutě musel zaskvět Valdés, když vytáhl alespoň na břevno své brány.

Vzrušení přinesl také individuální průnik Messiho, který však místo přihrávky na osamoceného Pedra volil střelu, kterou Casillas pokryl bez větší námahy. Barcelona se snažila zápas trochu uspat a to i za cenu zbytečných faulů, které byly v případě Xaviho zákroku právem oceněny žlutou kartou. Poločas ještě ale neskončil, což možná podcenili madridští obránci, když obranou nechali projít Messiho, po krásné patičce Piquého. Messi se tak mohl radovat z přehození Casillase. Blaugranas tak do poločasu šli s chudým náskokem a opětovným pocitem, že Madrid dal našemu týmu pořádně zabrat.

To však mělo být jen pozvání do druhého poločasu, který v mnohém připomínal ten v prvním zápase. I tentokrát totiž Madrid úvodní minuty ovládal a opět nepustil Blaugranas k rozehrávce ani z obrany. Jenže postupem času se z napadání opět staly zákeřné fauly. Messi odnesl první vizitku už v 54. minutě, když Marcelo s jasným úmyslem vyslal kopačku do Leových zad. Žlutou však za protesty obdržel Ronaldo.

Hra se přelévala z jedné na druhou stranu a barcelonská obrana odolávala začínajícím nebezpečným útokům svého protivníka. Cristiano ani Sergio Ramos však nebyli úspěšní ve svých pokusech o střelu. A tak musel přijít opět další z lahodných zákroků Pepeho. Loket pro Messiho za odměnu o pokus o průnik a jasná žlutá karta, proti které Pepe nepochopitelně protestoval.

Barcelona mohla faul potrestat, bohužel ale Villa svou hlavičku poslal mimo bránu. Jenže síly domácím hráčům očividně docházely a tak se do hry a nebezpečných situací začal opět dostávat Madrid. Benzema v 68. a Ramos v 70. minutě se ocitli v dobrých pozicích, ale svou šanci nevyužili. Guardiola se snažil zareagovat střídáním a místo Villy poslal do hry Adriana, který si hned vyzkoušel hru na tělo s Ramosem, který byl odměněn žlutou kartou.

Real měl ale přesto více ze hry a na Barceloně bylo znát, že hraje na udržení výsledku. Bohužel ale Madrid vystřídal také a Kaká se krátce po svém příchodu postaral o vyrovnání, když zmatku v šestnáctce využil Benzema. Radost hráčů Madridu byla obrovská a barcelonští teď museli reagovat, aby zápas nešel do prodloužení. Pro oživení hry poslal Guardiola do hry Fabregase, který si tak odbyl svou premiéru v prvním možném zápase. Krátce nato poslal do hry i Keitu místo Busquetse.

Barcelonští se snažili zareagovat a i když Alvésův průnik vypadal dobře, skončil rohovým kopem, který blaugranas rozehráli velmi dobře. Míč se dostal před šestnáctku, kde vše začal nováček Cesc, který našel Messiho, ten dává do šířky Adrianovi a zpáteční přihrávka na Messiho znamenala gól z voleje v síti Casillase. Zápas směřoval do nastavených minut, kterých rozhodčí přidal celkem čtyři a Messi mohl rovnou přidat svůj třetí gól. Jenže Casillas byl tentokrát proti.

Zápas ale zdaleka nekončil, Marcelo zkoušel dlouhou přihrávku, ale Valdés byl pozorný. Jenže vše se opět muselo zvrhnout, když stejný Marcelo zcela nesmyslně zkolil Cesca bez míče. Neuvěřitelné, ale přímá červená karta je ještě málo. Rozhodčí však udělil za následnou potyčku i další červenou kartu pro Ozila. Hra však i přesto pokračovala další minutu až do 99., kdy rozhodčí konečně odpískal konec. Vítězný a zasloužený pro Barcelonu a to i přesto, že Madrid ukázal svou nynější sílu, především fyzickou, protože mentalita se bohužel nezměnila a je stejná, jako v minulé sezóně.

Góly: Iniesta min. 13, Messi min. 45 a 88 - Ronaldo min. 19, Benzema min. 82

Žluté karty: Khedira, Xavi, Mascherano, Pepe, Valdés, Ramos, Cristiano, Marcelo

Červené karty: Marcelo (přímá), Ozil

Zpět