FC BARCELONA - REAL MADRID 0 - 1

21.04.2011 13:55
 
1

Směju se, protože vím, že to co se stalo na Mestalle, je jen další kamínek do mozaiky penězovodu z Madridu. Zdá se vám to prohlášení příliš? Pak by bylo vhodné se zamyslet nad tím, jakým způsobem pan Mourinhou dokázal ovlivnit španělský fotbal natolik, že rozhodčí, kteří jsou jím kritizováni dennodenně mu jdou na ruku. Stačí se zeptat po česku. A vám se to jako líbilo pane Mourinho? Otázka je nasnadě. Ano. Dokázal získat titul pro Madrid, který dle Florentina hraje světový fotbal. Dejme tomu. Co se ale událo na Mestalle, tomu nenasvědčovalo. Spíše to vypadalo, jakoby si portugalský trenér prohlédl pár historických snímků prešovského týmu. Ale blahopřejme mu. Vyhrál svůj první a doufejme poslední titul s Madridem, který tak touží stát se nejlepším, že dokáže obětovat fotbal brutálním faulům a nevybíravým potyčkám, rozhazování rukama a stěžování si.

Zpátky ke hře. Madrid byl před zápasem podceňovaným týmem, ale v prvním poločase dokázal, že nějakým způsobem se k brance soupeře dostat umí. Nakopávané míče dopředu na osamoceného Ronalda znamenaly jediné, zato mnohdy výrazné ohrožení Pintovy brány, který tentokrát dostal přednost před Valdésem.

První poločas neměla Barcelona vůbec ve svých rukou. Sice se snažila hrát svůj fotbal, ale Madrid byl mnohem přímočařejší, nacházel ojedinělého útočníka a několikrát řádně vystrašil. Nebylo to ale díky tomu, že by Blaugranas úplně nebo částečně rezignovali na svou hru. Naopak. Madrid hrál tvrdý zápas, plný nevybíravých bodyčeků, faulů a osobních soubojů, ze kterých i díky Undianovi Mallencovi vyšli mnohokrát jako vítězové.

Jak jinak chápat udělování žlutých karet v prvním poločase a jasné připískávání v úvodních minutách, ve kterých Bílý Beton mohl několikrát rozehrávat proti Pintově bráně. A to si v sedmé minutě díky Xavimu dokázali barcelonští vytvořit jedinou šanci. Naopak Mourinhovi svěřenci několikrát řádně prověřili obranu Blaugranas a to ne jednou, ale rovnou čtyřikrát. Z toho hned třikrát prověřil Pinta Ronaldo, kterého musel vychytávat i Mascherano v 11. minutě. Největší příležitost BB ale promarnil Pepe, který těsně před poločasem trefil konstrukci Pintovy brány.

Druhý poločas se ale oproti prvnímu lišil o 180 stupňů. Barcelona konečně začala hrát a hned z toho bylo rondo přihrávek, které Mourinhův tým těžko rozdýchával. Výsledkem bylo několik příležitostí, ze kterých největší proměnil Pedro v 69. minutě. Bohužel dle mínění rozhodčích z ofsajdu. Dalo by se říci, že tento moment rozhodl zápas.

Barcelona i nadále hrála svůj fotbal a vyčerpaný Mourinhův tým se bránil v jedenácti, tak jako koneckonců celý zápas, teď ale o to vehementněji. Výsledkem ale přesto byly pokusy barcelonských, které ale končily na rukavicích Casillase, který postupně vychytal Messiho, Pedra a Iniestu. Zápas směřoval k prodloužení a Barcelona v posledních minutách musela přiznat, jak rychlý protiútok dokáže madridský tým založit. Di Máriu ale naštěstí vychytal Pinto.

Následovat nemohlo nic jiného než prodloužení, které měla ve svých rukách Barcelona. Jenže Madrid hrozil už ze zmíněných protiútoků a Cristiano se v jedné ze svých dvou příležitostí nemýlil. Nejprve střílel křižně těsně vedle Pintovy brány, ale ve 102. minutě už po chybné rozehrávce Barcelony mohl těžit z Di Máriovy příhrávky do otevřené obrany Blaugranas, kde téměř osamocen hlavičkoval za záda Pinta. Madrid se tak mohl radovat z vítězství v Copa del Rey, ale Barcelona může ze zápasu vyjít do následujících soubojů jen posílena. Vidina finále ve Wembley je přeci jen příliš velká nato, aby se Guardiolův tým nepoučil a své chyby nenapravil.

FC Barcelona: Pinto; Alves, Piqué, Mascherano, Adriano (Maxwell, min. 118): Sergio Busquets (Keita, min. 107), Xavi, Iniesta; Pedro, Messi, Villa (Afellay, min. 105).

Real Madrid: Casillas; Arbeloa, Sergio Ramos, Carvalho (Garay, min. 118), Marcelo; Pepe, Xabi Alonso, Khedira (Granero, min. 103); Di María, Cristiano Ronaldo, Özil (Adebayor, min. 69).

Rozhodčí: Undiano Mallenco udělil žluté karty těmto hráčůmů: Pedro, Messi, Adriano, Pepe, Xabi Alonso, Adebayor ,Di María (2, min. 120)

Gól: 0-1 C. Ronaldo min. 103.

Zpět