EOBVYKLÁ PARALELA V LIZE MISTRŮ MEZI DVĚMA VELKOKLUBY

28.05.2011 10:01

 N

Pokud se podrobně podíváme na historii těchto dvou celků, obzvláště v novém formátu Ligy mistrů, nenajdeme mezi nimi mnoho rozdílů. Právě naopak, jak Barcu, tak Manchester spojují velice podobné, či v některých případech dokonce stejné, rekordy. Tím je totiž celkový počet vstřelených a obdržených branek, který na obou stranách činí stejnou a naprosto přesnou hodnotu: 303 vstřelených a 158 obdržených.

Existuje plno podivných či prostě neobvyklých náhod mezi katalánskou FC Barcelonou a anglickým Manchesterem United. Co se týče starého formátu, známého jako Pohár mistrů evropských zemí, ten oba shodně vyhráli jednou. Ovšem pokud se podíváme do formátu nového, zde najdeme mnohem více kuriozit. Od sezony 1992/93 jsou týmové statistiky těchto dvou velkoklubů takřka identické. Jako právě počet vstřelených a obdržených branek. Letos se hraje 18. ročník Ligy mistrů tak, jak jí známe my, a v těchto 18 ročnících se jak fotbalistům Barcy, tak fotbalistům Manchesteru povedlo dát a obdržet absolutně stejně branek. Ti první dali 303 branek ve 158 zápasech, což dává průměr 1,91 na jedno utkání. 

Anglickému celku se to podařilo až po 175 zápasech, jejich průměr je tedy o něco nižší a to 1,73 branky na jedno utkání. Ovšem oba mají stejně a to samé platí o obdržených. Zde má zase o něco navrch právě Manchester - jejich průměr činí 0,9 gólu na jeden zápas, zatímco u Katalánců to je přesně 1 branka na zápas. Je to až neuvěřitelné, co dokázali tito dva giganti v evropském fotbale a v historii nemá něco takového obdoby. 

V další statistice má o něco málo lepší vizitku opět Barcelona a jde vidět, že si úspěchy v těchto číslech buď střídají, nebo je mají velice podobné. Barca totiž vyhrála 88 zápasů, tedy 55,7% všech odehraných utkání v této soutěži. Manchester sice má vyhraných zápasů více, přesněji 96, nicméně to je ve více zápasech a tak jejich procentuální podíl klesl na 54,8%. A něco podobného se týká i porážek. Katalánští borci prohráli od ročníku 1992/93 28 utkání, což dělá 17,7% všech zápasů. Hráči United pak utrpěli 34 porážek a zde tedy mají naopak vyšší procento z celkového počtu všech odehraných zápasů v těchto 18 ročnících - 19,4%. Velice podobně jsou si na tom oba celky co se týče remíz. 

FC Barcelona remizovala ve 42 zápasech, 26,5% všech zápasů odehraných v novém formátu turnaje. Rudí ďáblové pak skončili zápas nerozhodným výsledkem pětačtyřicetkrát a to je ve 25,7% všech zápasů. Těch je na obou stranách také téměř shodně - 158 a 175. Ještě více podobností bychom nalezli ve vyřazovacím systému používaném od sezony 1955/56 do sezony 1991/92. 

Průměr vstřelených branek od katalánského týmu činil 1,9 gólu na jedno utkání, což je velice podobné číslo tomu od jeho anglického rivala. Ten dal průměrně 1,88 gólu v jednom zápase. A průměr obdržených branek? Ten měli oba úplně stejný a to 0,9 gólu. A letos to je velice podobné, v týmových statistikách se opět střídají nebo mají takřka stejné skóre. Jako třeba v počtu žlutých karet (13 pro Barcu, 12 pro United) a průměrném držením míče (62% u Barcy, 58% u United). Prvně zmíněný systém, střídání se, pak ukazují v počtu vstřelených branek (Barca 27 gólů a United 18 gólů), obdržených branek (Barca 8 gólů, United pouhé 4) či střel na bránu (86 pro Barcu, 68 pro Manchester).

Zpět