BLAUGRANAS V REPREZENTACI

26.03.2011 10:33

 

 

Afellay, Piqué, Busquets, Xavi, Iniesta a Villa se včera objevili v kvalifikačních duelech na Mistrovství Evropy a všichni mohou být spokojeni. Jak Nizozemsko nad Maďarskem, tak Španělsko nad Českou republikou totiž vyhrálo a hráči Barcelony v tom měli zcela zásadní roli. Zatímco ale Nizozemci svého soupeře udolali zcela suverénně, Španělé měli co dělat, aby naplnili všechna zásadní očekávání.

Španělsko 2-1 Česká rep.
Pro hráče na obou stranách byl zápas pochopitelně výzvou, především pak pro Čecha, Hübschmana a Rosického musel mít zvláštní náboj. Tomáš Hübschman totiž značnou část španělského národního týmu dobře zná ze zápasů s Barcelonou, proti které bude zanedlouho hrát v dresu Šachtaru Ligu mistrů. Tomáš Rosický je na tom podobně - s Barcou se potkal 8. března na Nou Campu a právě přes jeho Arsenal Blaugranas postoupili do čtvrtfinále s Šachtarem. A gólman Čech má jistě živě v paměti střelu Andrése Iniesty, která doplachtila před dvěma lety do jeho sítě...

Poslední dva jmenovaní se znovu potkali už ve 2. minutě, ovšem Iniesta po elegantní akci poslal míč přímo do Čechovy náruče. Od samotného úvodu ovšem bylo jasné, kdo bude tahat za nitky a jakým směrem povede většina akcí. Po celý zápas byli barcelonští hráči vidět především v tom dobrém světle - nejaktivnější a nejproduktivnější směrem dopředu byli nepochybně Villa s Iniestou podporovaní neomylným Xavim.

Jenomže v české brance stál skvělý Petr Čech, který dokázal spolehlivě mařit výpady domácích, a co více, hned první vydařenější útok mužstva v bílém skončil šokem pro španělského a euforií pro českého diváka. Po svižné souhře našel Rosický Plašila, který nádhernou ranou z dálky propálil nedůraznou obranu, Piquého "jesličky" a míč padl naprosto přesně k tyči mimo Casillasův dosah.

Nato ještě potrápil 16tisícový stadion v Granadě Pospěch a opět následovala typická pasáž: Španělé drželi míč, Češi zodpovědně bránili a jeden z mála vytaženějších hráčů Baroš čekal na brejk. Ke konci poločasu ještě hlavičkoval Villa, nicméně Čech vytáhl další výborný zákrok.

Do druhého dějství přišel posílit útok Fernando Torres, ale byli to znovu Villa s Iniestou, kteří si tvořili příležitosti. V 68. minutě našel rodák z Albacete Villu na hranici vápna a ten po pohledném individuálním průniku vyrovnal. O čtyři minuty bylo pro Českou republiku ještě hůře, neboť Rezek ve vápně fauloval Iniestu a logicky následovala penalta, kterou Villa i s trochou štěstí proměnil.

V závěru utkání už se nedalo čekat, že se domácí někam pohrnou. Již mnohem šťastnější španělští fanoušci se bavili bagem svých idolů, a jelikož se Češi pořádně ani nedostali k míči, byl čím dál jasnější, že tři body zůstanou na Pyrenejském poloostrově. Poslední větší příležitost měl po výborné Iniestově akci Torres, ovšem výsledek už se nezměnil, a tak zápas s velmi překvapivou zápletkou skončil výsledkem 2:1.


Maďarsko 0-4 Nizozemsko
Holanďané potvrdili v Maďarsku roli favorita a zvítězili velkým rozdílem. V tomto zápase měla Barca svého zástupce v podobě Ibrahima Afellaye, který se dostal do základní sestavy a dokázal se prosadit rovněž střelecky. V 8. minutě zužitkoval přihrávku Sneijdera Van der Vaart, ve 45. minutě to byla právě bývalá hvězda PSV, která po efektním zpracování míče od Van der Wiela zvýšila na 0:2. Jako třetí se prosadil v 54. minutě Dirk Kuyt a osm minut později uzavřel výsledek Robin van Persie, po jehož trefě Afellay střídal.


 

Zpět